Ciltleme Çeşitleri
Üzerinde günlerce çalıştığınız yada bin bir emekle hazırladığınız kataloğunuzun bitmiş halinin en güzel şekilde olmasını isteyebilirsiniz. Ancak ciltleme çeşitleri arasından hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olacağına karar vermek için yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz.
Size yardımcı olmak için tabi ki en çok kullanılan üç ciltleme çeşidinin özetini bir araya getirdik.
- Tel dikişli cilt (tel zımbalı cilt)
- Amerikan cilt
- Tel spiral cilt
Bu üç ciltleme çeşidi ile ilgili detaylı bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz
Tel Dikişli Cilt
(Tel Zımbalı Cilt)
Kataloğunuzun sayfalarını birbirine bağlamak için uzun bir metal tel ile zımbalama işlemi yapılır. Harmanlama (sıralama) işleminden sonra sayfaları makine düzgün bir şekilde istifler ve sonra kağıtları derleyerek bir birine zımbalar.
Tel dikişli ciltleme genellikle en uygun maliyetli ciltleme şeklidir. Öyle ki broşürler, kitapçıklar, dergiler ve kataloglar da dahil olmak üzere birçok iş için uygundur.
Amerikan cilt veya spiral cilt kadar sağlam ve şık görünümlü olmasa da sayfa sayısı az olan işlerde kullanmak için en doğru ve uygun maliyetli bir seçenektir.
Tel dikişli ciltlemeyi tercih edecekseniz göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta var:
Amerikan Cilt
Sağlam ve şık bir şey arıyorsanız, Amerikan ciltli dergi, kitapçık ve kataloglar idealdir. Sayfalar PUR tutkalı kullanarak kapağa yapıştırılır. Elde edilin sonuç mükemmeldir. Temiz, şık ve profesyonel bir görünüm sunar.
Tel Spiral Cilt
Muhtemelen okulda veya ofiste tel spiral cilt ile karşılaşmışsınızdır. Defterler, ödevler, eskizler, takvimler ve daha birçok işte öncelikli seçimdir. Özellikle bazı yaprakları sorunsuzca koparmak gerektiği durumlarda harika olur.
Ayrıca, tel spiral ciltli işlerde sayfalar 180 derece açılabildiği için masanızda tamamen düz bir şekilde açabilirsiniz.
Tel spiral cilt işlemi oldukça basittir. Sıralı kağıt destesinin bir tarafına delikler açılır ve daha sonra uçları açık bir metal spiral tel deliklerden geçirilir ve uçları kapanır. Bu yöntemde birçok renk seçeneği olduğu için kapak renginize uygun olanı seçebilirsiniz. Spiralin büyüklüğü sayfa sayınıza, işinizin toplam kalınlığına bağlı 6mm ile 14mm arası ölçülerde bir çapa sahiptir.
Tel spiral ciltleme genellikle 2-2,5 mm mukavvaya taslamalı veya kalın PVC kapaklarla daha uyumludur. Bu kapaklar kalın ve mukavemetli oldukları için sayfaları desteklemek (ve korumak) konusunda oldukça iyi olduğu gibi üzerine yazı yazmak için de sağlam bir yüzey görevi de görür. Sayfalar tel spirale ayrı ayrı takıldığından, tasarımı da kullanımı da kolaydır.
Tel spiral ciltlemeyi; defter, ajanda ve çok sayfalı kalın kataloglarınız için tercih edebilirsiniz.
Kapak kağıdı için mukavva taslama (mukavvaya kuşe sıvama), 700 gr kuşe veya PVC kullanmanızı öneririz.
En iyi etki için sayfa sayınız en az 40 (20 yaprak) en fazla 200 sayfa (100 yaprak) olmasını öneririz.